Kappseglingsprogram

Kölbåtssegling

Under säsongen anordnar YSS ett stort antal seglingar för kölbåtar i familjär anda där vi deltar främst för att lära och ha kul.

 

För alla årets seglingar gäller

Onsdagar samling vid klubbhuset kl. 18.00, start kl. 18.30

Lördagar och söndagar samling vid klubbhuset kl. 09.00, start kl. 10.00

 

Vårens seglingar på onsdagar och söndagar är segling för alla, proffs som amatör, med liten eller stor båt. Kom med och få tips, men framför allt segla och ha kul. Utan båt är du välkommen ombord på någon av de deltagande båtarna.

 

Alldeles utanför hamnen kommer vi att ha en permanent startlinje mellan YSS boj och norra änden av ”Lilla Bornholm”, en linje som ger gott om plats för alla samtidigt.

Banan är enkel: Start – ”Skitpricken” vid reningsverket – Åsen – Mål (samma som startlinjen). Med hänsyn till vindförhållandena kan banan komma att seglas ett eller två varv, eller i omvänd riktning. Antalet varv och riktning meddelas vid samlingen. Deltagarna noterar själv sin målgångstid.

 

Efteråt samlas vi i klubbhuset för eftersnack med grillning av medhavd korv. Korv kommer också att erbjudas till självkostnadspris. För den nyfikne räknar vi ut dagens resultat med hjälp av SRS-tabellen.

 

Onsdagar 10 maj – 21 juni

Söndagar 14 och 21 maj samt 4 juni

 

YSS Cup lördagen den 27 maj avgörs på en utlagd kryss/läns-bana och beräknas enligt SRS. Båtar från andra klubbar välkomnas att delta. På kvällen anordnas grillning med årets kubbturnering och vi hoppas på stort deltagande av såväl medlemmar som seglare från våra grannklubbar.

 

Den 10 - 11 juni anordnar YSS Regionmästerskap 1 i Optimistjolle med 25–30 jolleseglare från Skåne, Blekinge och Småland. YSS juniorer och seniorer deltar då som funktionärer, till sjöss eller i land. Alla kan hjälpa till.

 

"Madaracet" lördagen den 17 juni är en distanssegling till Abbekås med efterföljande hygge och samvaro där. De flesta båtarna stannar över natten för att segla hem dagen därpå efter helgens Eskadersegling till Abbekås, sammanlagt ca 15 M.

 

Efter semesterperioden anordnas seglingar på onsdagar och söndagar på samma sätt som under våren, också då med efterföljande korvgrillning vid klubbhuset.

Onsdagar 2 augusti – 13 september

Söndagar 6–20 augusti

 

Ormen Friske var ett 24 meter långt nybyggt vikingaskepp som år 1950 besökte Ystad på sin väg till Paris. Skeppet blev registrerat i YSS och fortsatte med YSS vimpel i masttoppen. Kort senare förliste skeppet på Nordsjön då det i stormigt väder sökte nödhamn på Helgoland och alla 15 ombord omkom. Sedan dess högtidlighåller YSS minnet av skeppet och dess unga besättning genom att årligen anordna Ormen Friske-seglingen, detta år lördagen den 26 augusti. Seglingen sker med jaktstart enligt SRS – långsammaste båt startar först och snabbaste båt startar sist. Första båt i mål kommer därmed att stå som segrare. Båtar från andra klubbar är välkomna att delta. På kvällen kräftskiva i klubbhuset.

 

Kommunmästerskap Nordisk Folkbåt söndagen den 3 september avgörs på en utlagd kryss/läns-bana.

 

Klubbmästerskap för kölbåtar söndagarna den 10 och den 17 september avslutar säsongen på utlagda kryss/läns-banor.

 

För alla årets seglingar gäller

Onsdagar samling vid klubbhuset kl. 18.00, start kl. 18.30

Lördagar och söndagar samling vid klubbhuset kl. 09.00, start kl. 10.00

 

Kappseglingssektionen  

Kontakt: Mats Sjöberg, telefon 076-8565603 eller mats.sjoberg@praktiska.se.